HTML

Etika - előítéletek

2007.06.14. 13:14 ghud

Volt szerencsém főiskolán Etikát hallgatnom. Tanárt és pontos helyet nem neveznék meg, viszont, amit mondott annál inkább szeretném megosztani.

Manapság divatos dolog mindenkire ráaggatni azt, hogy rasszista, bár gyanítom, azok is rasszisták, akik ezeket a dolgokat mondogatják másokra. És itt a rasszizmus szót nyugodtan tessék behelyettesíteni a nácizmus, antiszemitizmus, stb. szavakkal.

Az előadónk fején találta a szöget azzal a példával, amit elmondott az óráján. Először is megkért minket, hogy aki úgy gondolja magáról, hogy nem rasszista az tegye fel a kezét. Nyilván való, hogy a teremben ülők többsége úgy vélte magáról, hogy nem rasszista.

Ekkor az alábbi példát hozta fel:

Képzeld el, hogy van egy lányod, aki éppen házasság előtt áll, majd egyik nap beállít a roma származású barátjával, és közli veled, hogy ők össze fognak házasodni.

Abban az esetben, ha szívesen beleegyezel ebbe, akkor nem vagy rasszista. Ha már húzod a szádat, akkor olyan előítélettel rendelkezel, amely kimeríti a rasszizmus fogalmát.

Nos, tehát kedves barátom, rasszista vagy-e vagy sem?

Axiómák a témához:
  • A rasszizmus az emberi előítéletből fakad.
  • Az ember előítéletek nélkül nem életképes.
Az axiómák a saját agyszüleményeim, engem tessék hibáztatni ezek miatt.

Szólj hozzá!

Címkék: előítélet

A bejegyzés trackback címe:

https://ghud.blog.hu/api/trackback/id/tr2598574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása